Hvordan kan overskuddsmat bli sexy?

Vet du hva som skjer med all maten som ikke når frem til butikkhyllene? Vet du hvor maten som går ut på dato blir av? Vet du hvem som spiser den?

Det kan vi i Kompass & Co fortelle deg litt om, fordi vi har et matkonsept hvor vi tar ansvar for overskuddsmat slik at den likevel kommer til nytte.

 

Før jeg fortsetter tror jeg det er lurt at du vet hvor mye mat som kastes i Norge: i 2013 hadde vi et totalt matsvinn på 361 000 tonn mat. 70% kom fra forbrukere og 30% fra produsenter og butikker. Vi er ikke det verste landet i verden, men noen land har nærmere null matsvinn. De bruker alt.

 

Maten som ikke når frem til butikkhyllene

Det er flere grunner til at maten ikke kommer til deg som forbruker. F.eks:

 • Det er gått hull på emballasjen
 • En av tomatene i en pakning er muggen
 • Butikken har tatt inn for mye varer i forhold til etterspørsel
 • Feilmerking

 

Mat som går ut på dato

Mange varer har datomerking som ikke nødvendigvis betyr at varen er dårlig:

 • Tørrvarer
 • Meieriprodukter
 • Egg
 • Vakumpakket kjøtt

 

Maten blir enten kastet eller gitt til frivillige organisasjoner og kommunale institusjoner, hvis de har mulighet til å hente den. Frukt og grønnsaker blir kastet i matavfall som blir til kompost og biogass.

 

Kompass & Co sitt matkonsept

Kompass & Co er en sosialentreprenør som gir ungdom som står utenfor skole og arbeid. Disse ungdommene i sitt utenforskap har mistet mye mestring og tro på at de kan være ressurser for samfunnet. Vi vil endre på dette og bruker bevisst ellers tapte ressurser i alle våre foretningsmodellertil å skape business hvor de er med fra start. Vi kan derfor med hånden på hjerte si at vi er en ekte trippelbedrift for people, profitt and planet! Vi jobber i Oslo og Akerhus, og arbeider med hele syklusen fra jord til bord. Vi har tre arenaer vi satser på: urban dyrking, redesign og mat. Vårt matkonsept går ut på at vi tilbyr produkter og tjenester både mot forbruker, men også mot produsenter og butikker. I tillegg samarbeider vi med flere store aktører om overskuddsmat og hvordan det kan benyttes. Vi mener at potensialet her er enormt.

 

Matutdeling Kompass og Co

 

Arbeid mot produsenter og butikker

Hver uke henter vi mellom 150 og 200 kg overskuddsmat fra Matsentralen i Oslo og fra matbutikker i Akershus som Kiwi, Ultra, Coop og Centra. Det er mat som ikke har nådd frem til butikkhyllene eller som er i ferd med å gå ut på dato. Maten gir vi bort til forskjellige institusjoner som krisesenter, dagsenter og natthjem. For dem er vi julenissen.

 

I tillegg samarbeider vi med flere restauranter og kantiner i Oslo hvor vi påvirker dem til å bruke alle delene av matvarene slik at de har minimalt med matsvinn.

 

Arbeid mot forbrukere

Vi leverer bl.a matkurs, streetfood og catering til forbrukere. På matkursene lærer vi bort hvordan du kan bruke alle delene av matvarene du kjøper, hvordan du kan lagre maten og hvilken mat som har lavest karbonfotavtrykk. Vi samarbeider med lokale produsenter slik at maten vi leverer er mest mulig kortreist. Hvis det ikke er sexy, så vet ikke jeg.

 

En liten ting til slutt:

Hva kan du som forbruker gjøre?

 • Mange butikker har startet med å ha egne hyller med mat som snart går ut på dato. Kjøp den!
 • Det finnes mange måter å lagre mat på: sylting, safting, frysing og fermentering.
 • Kjøp mat med lavt karbonfotavtrykk.